Ayurvedisk Matlagning

Koftas i Tomatsås, Pakoras, Raita och Chutney (ca 8 pers)

Koftas i tomatsås

Ingredienser för Koftas:
  - 750 gr vitkål, fint malet (en matberedare gör ett utmärkt jobb)
  - 1 tesked (5ml) hackad färsk ingefära
  - 1 tesked (5ml) malet starkt grön chili
  - 3 matsked (60ml) hackad färsk koriander blad
  - 1 tesked (5ml) gurkmeja
  - 1 matsked (20ml) malen koriander
  - 1 matsked (20ml) torr-rostade spiskummin, grovt krossade
  - ca 1 kopp (250ml) kikärtsmjöl
  - 1 tesked (5ml) bakpulver
  - 3/4 tesked (3ml) salt
  - Ghi eller olja för fritering

Vitkålen grovrivas och överflödig vatten pressas ur. Sedan tillsättas de andra ingredienser och så mycket kikärtsmjöl så att massan får den konsistens för att kunna forma koftas.
Ghi eller olja värms upp för friteringen.

Ingredienser för Tomatsåsen:
  - 8 medelstora tomater
  - 1/4 kopp (60ml) hackad färsk koriander blad
  - 1 tesked (5ml) hackad färsk ingefära
  - 1 tesked (5ml) malet starkt grön chili
  - 1 matsked (20ml) malen koriander
  - 1 tesked (5ml) malen spiskummin
  - 1/4 kopp (60ml) olivolja
  - 1 matsked (20ml) brunt socker
  - 1 tesked (5ml) salt

Tomater skärs i bitar och kokas tillsammans med de andra ingredienser till en häligt sås. De friterade koftar blandas i tomatsåsen förre serveringen. Tomatsåsen kan även förfinas med färskt panir.

Ingredienser för Pakoras:
  - 1 blomkål i buketter
  - ca 1 kopp (250ml) kikärtsmjöl
  - 1 tesked (5ml) gurkmeja
  - 1 tesked (5ml) hing
  - 1 tesked (5ml) malen spiskummin
  - 1 tesked (5ml) malet chili
  - 1/4 kopp (60ml) hackad färsk koriander blad
  - 1 tesked (5ml) salt
  - Ghi eller olja för fritering

Blanda kikärtsmjöl och vatten så det blir en trög rinnande smed. Tillsätt de andra kryddor. Doppar sedan blomkålen i smeden.
Ghi eller olja värms upp för friteringen.

Ingredienser för Raita:
  - 1 gurka
  - ca 250ml turkisk yogurt
  - ca 250ml naturell yogurt
  - 1 tesked (5ml) gurkmeja
  - 1/2 tesked (3ml) hing
  - 1 tesked (5ml) malen spiskummin
  - 1 tesked (5ml) senapsfrön
  - olja

Riv gurkan grovt. Rostar gurkmeja, hing, kummin och senapsfrön i olja. Blanda allt tillsammans med båda yoghurt.

Servera detta till ris (7-8 dl) som smaksättas med färsk persilja.