Kurser i Ayurvedisk Örtmedicin med Janne Hallqvist

Janne Hallqvist är författare till böckerna:
  - Örtapoteket - Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner
  - Ayurveda - Finn din unika väg till hälsa

Janne har arbetat som lärare på Nordens Folkhögskola sedan 1984. Under de senaste 23 åren har örter och naturmedicin utgjort en växande del av hans undervisning. I början fokuserade han på västerländsk örtmedicin och användning av eteriska oljor. Under de senaste 15 åren har ayurvediska och kinesiska perspektiv fått mer och mer utrymme. År 2001 utbildade Janne sig till ayurvedisk hälsorådgivare på Skandinaviska Institutet i Stockholm. Därefter började han ge konsultationer, där han kombinerar ayurvedisk pulsläsning, öronakupunktur och västerländska örter.

Medicinhistoria är ett av Jannes stora intressen. Ett flertal medicinska handböcker, farmakopéer och örtaböcker från 900 – 1200-talet har under de senaste årtiondena kommit ut i nytryck, vilket är glädjande och användbart. Han har under flera år varit med på ett medeltida marknader och sålt läkemedel gjorda efter gamla recept. Ett ord som dykt upp i Jannes huvud är Världsmedicin. Det är samma sak som världsmusik, fast medicin. Man tar det bästa från olika kulturers sätt att närma sig en åkomma, och gör en mångkulturell produkt. Där förenas samisk folkmedicin med gamla recept från de första apoteken i Bagdad på 900-talet. Där förenas indiska och kinesiska perspektiv.

Under åren som lärare har Janne hittills skrivit ca 2000 sidor undervisningsmaterial. Texterna revideras varje år och känns efter hand mer och mer som böcker. Först ut som bok är ”Örtapoteket”. Därefter kom en bok om ayurveda.

Janne har alltid haft ett stort intresse för naturvetenskap, samtidigt som han har insett att man inte kan få alla svar den vägen. Att närma sig örternas värld utifrån ett biokemiskt perspektiv öppnar upp en fascinerande värld. Att närma sig dem ur ett energetiskt perspektiv, där man bl a fokuserar på om örten är kylande, värmande, fuktande eller torkande på kropp och psyke är också otroligt spännande. Janne har kommit på ytterligare ett begrepp ”bodymind herbalism”. Det är att betrakta hur kroppen och psyket samverkar, och hur örter kan påverka samspelet. Det är ett mångkulturellt betraktelsesätt, där kinesisk medicin och ayurveda förenas med antik grekisk medicin.

Han anlade sin första örtagård när Janne var i 20-årsåldern. Den bestod endast av olika myntor som korsade sig hej vilt med varandra. Det var dofterna som lockade. Än i dag, när någon frågar varför han började med örtmedicin, brukar Janne svara ”Därför att örter luktar godare än Alvedon®”. När Janne var 22 år hade han ett litet örtapotek i det kollektiv i Stocksund där han bodde. Janne hade då på allvar börjat fundera på att arbeta med naturmedicin. Han utbildade sig till massör. Han tyckte det kunde vara en bra början.

Sedan en sommardag för ca 20 år sedan fick Janne besök av några vänner som hade flyttat till Spanien och börjat utvinna eteriska oljor ur örter. Det var innan ordet aromaterapi fanns i Sverige. Det var innan det började krylla av doftlyktor i hälsokostaffärerna. Han blev återigen helt fascinerad av dofterna. Det var då han på allvar började ge plats åt sin inre örtapotekare.

Klicka på följande länkar för att komma till respektive kursbeskrivning:


Ayurvedisk Örtmedicin

Fördjupningskurs i Örternas värld

Örtmagi

Anmälan

Kursplats reserveras efter anmälningsavgiften på 500 kr är inbetald till Bankgiro 5279-6364. Anmälningsavgiften är inkluderad i kursavgiften. Anmälan är bindande och anmälningsavgiften flyttas fram till nästa kurstillfälle vid förhinder. Ett inbetalningskvittot över betald anmälningsavgift skickas till dig.

Anmälan sker via hemsidans anmälningsformulär, välj kursdatum, skriv namn, mailadress, hemadress och telefonnummer eller anmäl dig via telefon till Susanne Montelius tel 073 201 75 31.